Reklama
 
Blog | Martin Hála

Vesele na třetí vlnu

Účelem všech protiepidemických opatření, nařízení, omezení a zákazů měla být minimalizace ztrát na životech a na penězích. Druhá vlna sice ještě neodezněla, již nyní ale můžeme hodnotit: nepovedlo se to. Důsledky nejistoty jsou pro drobné podnikatele fatální a zatímco kultura stolování pláče u výdejních okýnek, koronavirus se prohání po domovech seniorů, penzionech a léčebnách dlouhodobě nemocných jako Vinnetou po mexické pampě.

Vládou aplikovaná „opatření“ postrádají smysl i zdůvodnění, a proto i účinnost. Není divu: jejich nevědeckost, nelogičnost a nesystematičnost ani zdůvodnit nejdou. V následujícím textu navrhuji některé originální postupy pro boj s koronavirem …. no, nejsou možná úplně originální … jsou to všem známá vládní opatření, avšak převrácená naruby, otočená o 180 stupňů.

Což by byla docela legrace – kdyby najednou nezačala dávat smysl a nezačalo být snadné je  vyargumentovat.

Restaurace a bary

Uzavřít lidem hospodu se v Čechách neodpouští. Není to ani účinné ani populární. Jakou mají mít vládní nařízení podporu, když se jako první řešení prezentuje tento nepodložený, zákeřný útok na svobodné podnikání?

„Zásady pro třetí vlnu“ vycházejí z revoluční premisy, že je třeba zkomplikovat život viru a nikoli lidem. Protože se respirační virus šíří kapénkami a kontaktem, je potřeba konzumující štamgasty co nejvíce rozptýlit a izolovat v prostoru a čase. Prostorová izolace spočívá např. ve vzdálenosti stolů od sebe, zástěnami atp., Časová izolace je novinkou a spočívá v povinnosti hospodských, restauratérů, barmanů a hoteliérů okamžitě a trvale otevřít svoje podniky tak, aby jich bylo v provozu současně co nejvíc.

Ze stejného důvodu se pro restaurace a bary nařízením vlády zavádí povinný nonstop režim – bude tedy nutno zajistit další směny. Budou se muset nabrat nové pracovní síly, což je příznivé, protože se z řady příjemců dávek v nezaměstnanosti stanou opět daňoví poplatníci.

Stát finančně podpoří každou nově přijatou pracovní sílu, což je sice drahé, ale jsou to ty stejné peníze ze státního rozpočtu, které se nyní rozdávají lidem, aby nepracovali.

Policie bude nekompromisně kontrolovat dodržování otevírací doby se zaměřením na interval mezi třetí a pátou hodinou ranní. Při porušení tohoto nařízení, stejně jako při zpřísnění opatření, budou restauratéři povinni otevřít a provozovat druhé (další) restaurační zařízení.

Nově se zavádí pracovní povinnost pro studenty učebních oborů kuchař-číšník, cukrář a řezník, pro studenty středních škol hotelových, stejně jako pro studenty škol vysokých, zaměřených na zemědělskou problematiku a na potravinářskou chemii.

Školy

Doposud nikdo nepřišel na to, jak zajistit, aby děti a studenti, které se ve škole či družině stýkají, jsou v blízkém kontaktu a o velké přestávce si vesele vyměňují roušky, aby zvěděly, ve které vypadají nejlépe, nepřenášely takto snadno získaný virus domů na rodiče a prarodiče. Až „Zásady pro třetí vlnu“ toto řeší:

Děti, které se nevrací domů, nemohou přenášet koronavirus. Proto se děti po dva měsíce se svými rodiči neuvidí. Vydrží-li dva měsíce prázdnin, vydrží i dva měsíce dvojfázové výuky. Mají co dohánět. Učitelé dostanou po toto období dvojnásobný plat, tak se jistě nechají přesvědčit. Děti a studenti budou ubytování buď přímo ve školách (jednotlivé třídy odděleně), nebo v ubytovacích zařízeních typu škola v přírodě. Majitelé ubytovacích kapacit jistě návrh podpoří. Zajištění stravou nebude problém, restaurace pojedou v nonstop režimu.

Nemaje každodenní starosti s péčí o své potomky, rodičům se uvolní ruce pro jejich výdělečné aktivity. Protože nyní budou trávit více času v zaměstnání, méně si polezou doma na nervy a lze očekávat opětovný pokles případů domácího násilí.

Senioři

I když to zatím nevypadá, všechna opatření mají směřovat k jejich ochraně. Senioři si to uvědomují, stejně jako fakt, že země jako celek nyní rapidně chudne a je třeba jí pomoci, a proto každý přispěje částkou 5000 Kč na společný boj s koronavirem.

Je špatné umírat, na Covid, s Covidem nebo bez něj. Mnohem horší je však umírat sám, opuštěný a bez kontaktu s blízkými. Přesně to se nám povedlo dlouhodobým zákazem návštěv v domovech, penzionech a léčebnách. Nevím, jestli se umírá na žal a stesk, s nimi docela určitě ano. S okamžitou platností se proto zakazují zákazy návštěv.

Mezitím skupinka poslanců v tichosti předkládá návrh zákona o eutanazii…. K čemu si vytvářet konspirační teorie, nejsou snad holá fakta o české společnosti dostatečně šílená?

Polní čítárny

Vědci zjistili, že lidé chytřejší, bohatší a úspěšnější častěji čtou knihy a méně často sledují televizní zpravodajství než lidé méně chytří, méně bohatí a méně úspěšní. Prý to souvisí se schopností (a vnitřní potřebou) dělat si na věci vlastní názor. Neplatí to ale i naopak? Není to tím, že kdo se často dívá na televizi, přijme prostě časem její úroveň jako normu? Součástí opatření pro třetí vlnu je i tento sociálně-kulturní experiment: dvě provizorní polní nemocnice (smíme-li tak říkat shromáždění několika set lůžek na jedno místo, kde je zavedena elektřina a kde je napojen odpad), které nikdy neměly (a bez dostatku personálu ani nemohly) sloužit proklamovanému účelu, se využijí jako relaxační a čítárenské prostory. Mimořádným opatřením ministra bude každý svéprávný občan starší 18 let povinen strávit čtením knih alespoň 10 hodin za rok ve čtyřech po sobě následujících letech. Doklad o absolvování bude v posledním roce vyměněn za hlasovací lístek, umožňující výkon hlasovacího práva pro parlamentní volby.

Divadla

Ze stejného důvodu musí být okamžitě otevřena veškerá divadla. Pravděpodobnost přenosu viru je zde malá, protože se zde – myšleno v hledišti – nemluví a nevzniká tak kontaminovaný aerosol.  Něco málo rizika na sebe berou pouze diváci v prvních dvou řadách, kam může doprsknout euforický herec z jeviště. V ceně vstupenky zakoupené na rizikové sedadlo je proto sada bariérových pomůcek včetně štítu. Nejohroženějším skupinám obyvatel se ze stejného důvodu doporučuje navštěvovat výhradně divadla loutková či pantomimu.

Nudná představení, při kterých diváci neudrží pozornost a začínají mezi sebou hovořit o všem možném, budou pokutována. Analogicky, představení, kde se diváci smějí až k rozkašlání, jsou výslovně zakázána. Komedie obecně představují zvlášť rizikový žánr, proto je jejich provozování možné pouze při příznivé epidemiologické situaci.

Zákaz nočního vycházení

Nevím, co vede vládní mozky k tomu, aby zakazovaly pohyb venku v nočních hodinách. Lidí totiž potkáte řádově méně než přes den, což je příznivé. Jediné, čím si to lze vysvětlit, je fakt,  že ve tmě není virus vidět, a tak je obtížnější se mu vyhnout.

*  *  *

Není  to korektní, dělat si legraci z těch, jimž naše osudy tak leží na srdci …. ale oni si začali !

Reklama