Reklama
 
Blog | Martin Hála

OPRAVDU DRAHÉ KAMENY

Návod, jak s pomocí státní instituce klamat spotřebitele.
        Magistrát nejmenovaného města uveřejnil ve svém měsíčním zpravodaji reklamu významného rozsahu, reklamu, která zaujme: „Schindeleho minerály vám vyléčí bolesti kloubů, vstřebají otoky, upraví vysoký krevní tlak, zamezí lámavosti nehtů a zbaví vás nespavosti…“ To vše se vám spraví, když budete požívat mletý kámen s obsahem řady stopových prvků, 400 gramů v kapslích za cca 1000 Kč, to znamená přibližně 2200,- Kč za kilogram.
        Nejen, že nelze očekávat, že by stopové prvky mohly vyléčit artritidu a jiné nemoci. Každá z nich má nějakou (jinou) příčinu a souvislost s nějakým stopovým prvkem se neuvádí. Kromě toho není vůbec jisté, zda se tyto stopové prvky v zažívacím traktu z minerálu vůbec uvolní. Co se však uvolní zcela jistě, jsou peníze z peněženek důvěřivých lidí.
        Bylo – nebylo. Tak by mohl začínat text příbalového letáku inzerovaného preparátu. Jakákoli seriózní data o něm zde chybějí, jediná „univerzitní studie“ je nevěrohodná (zjevná chyba ve vyhodnocení výsledků), a tak jediná zpráva, o kterou můžeme opřít svoji víru v jeho účinnost, je vzpomínka zakladatele výrobní firmy, že mu jednou bylo špatně, pak si dal Minerály, potom měl nějakou dobu větry a pak už mu bylo dobře. Nic víc, nic míň. Věřte – nevěřte.
        Pojďme ale od začátku, od onoho dne, kdy dolnorakouský bagrista narazil na dosud neznámý nerost, jehož zvláštní působení prodloužilo železné pásy bagru natolik, že musely být zkráceny… Autoři bez varování přidávají i originální fyzikální vysvětlení. Podrobně se o tom dočteme v textu Příběh minerálů. Protože ne všichni jsme odborníci v oboru fyzikální chemie, uvádím výběr citací tohoto článku i s komentářem:
„zatím asi 26 stanovených minerálů se vyznačuje retrográdní krystalickou mřížkou“
………. pojem retrográdní krystalická (správně: krystalová) mřížka nezná ani Wikipedie ani Wikislovník a dokonce ani Google o něm ještě neslyšel…
„díky obsahu cca 5% železa a stopové přítomnosti kobaltu, který se železem vytváří dokonalý magnet…“
………. kobalt nevytváří se železem žádný magnet, natož dokonalý. Železo vykazuje magnetické vlastnosti jako prvek, výjimečně v některých nerostech (magnetit). V běžných nerostech je v silikátové polymerní formě ve formě iontů – tyto nerosty magnetické vlastnosti nemají.
„(železné předměty) se při tření o tento materiál magnetizují…“
………. nemagnetizují
„atomy se na třecích plochách uspořádávají do jednoho směru, čímž dochází k přeorientovávání atomů v krystalické mřížce kovu…“
………. atomy zůstávají ve svých pozicích, magnetické síly to nemění a krystalovou mřížku nenarušují.
„tím se i nejtvrdší ocel vrstvu po vrstvě mění a měkne…“
………. magnetické síly nejsou vázány na povrch předmětů nebo nějaké vrstvy. Ocel se vlivem magnetu nemění ani neměkne.
        Všechny tyto rádobyodborné termíny jsou použity proto, aby u méně informovaných lidí vyvolaly dojem serióznosti a vzdělanosti podvodníka. Přitom už základní termín minerál (= nerost) je používaný chybně: k označení prvků v nějakém nerostu obsažených.
        Pro ty čtenáře, kteří mají za to, že autor článku nenosil roušku a onemocněl vysokými teplotami, je dole uveden odkaz – originální text je samozřejmě mnohem působivější. Pravda – upřel jsem výrobci jeden experiment, není sice na zvířeti, ale je alespoň na rostlině. Padesátiletá jedle, rezavá a určená k pokácení, se po posypání minerálním prachem (a po vydatném lijáku) znovu zazelenala. – „Když je to dobré pro moje stromy, bude to dobré i pro mě. A když je to dobré pro mě, bude to dobré i pro ostatní.“ uvažoval majitel a začal mlít kameny na prášek.
        Jak prosté! Kdopak nám dělá celou západní medicínu tak komplikovanou?
        Účinek mletých šutráků by nemusel být dostatečný k tomu, aby „svou roli hrálo působení magnetického pole, které na submolekulární úrovni znovuobnovuje původní stavbu ovlivňované tkáně“, a proto je tu ještě jeden výrobní trik, který je uveden ve čtyřech jazycích jako upozornění v návodu na použití: „Rozemleto podle lunárního kalendáře“.
        Potud to byla všechno polévka, teď ale přijde hlavní chod: ať už je prášek pro vnitřní užití brán jako léčivo (mohl by mít ambice zařadit se mezi střevní adsorbencia) nebo je považován za tzv. doplněk stravy, v obou případech by ho čekala dlouhá, náročná a drahá cesta registrace u kompetentní státní (v tomto případě rakouské) instituce. Geniální myšlenky a činy se zpravidla jeví jako jednoduché, když se na ně díváme zpětně. Ale přijít na na ně – to je umění: mletý kámen je v Rakousku registrován jako „Lékařské zařízení“ („Medical Device“) a současně je mu udělen certifikát kvality. Jak se to mohlo stát? Moc možností není. Každopádně tento Certifikát neobsahuje žádný popis certifikovaného „zařízení“, ani není uvedeno, k čemu se používá. Z Certifikátu není proto patrné, zda se jedná o drcený kámen nebo přístroj pro mimotělní oběh. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), pod který spadají i registrace zdravotnických prostředků, má potom relativně snadnou úlohu – stav věcí potvrdit, neboť platí, že co je registrováno v jedné zemi EU, musí být zaregistrováno i v kterékoli jiné zemi EU.
        Věřím, že tyto údaje jsou uvedeny v nějaké příloze, jestli tuto přílohu však někdo ve střední Evropě četl (registrace v AUT, CZE, SVK, SLO, CRO), není jisté. Stejně tak se totiž dokládá nejnovější návod k použití (jedná se přece o zařízení), a ten zjevně nikdo nečetl, protože by si musel všimnout, že jeho obsah není v souladu s tím, co si spotřebitel přečte na krabičce.
        Na oficiálním návodu je tento preparát uveden jako „prostředek ke zmírnění potíží zažívacího traktu při průjmech a syndromu dráždivého střeva, kde podporuje čištění střev, váže endotoxiny a mykotoxiny“. S uvedením složení si výrobce velkou starost nedělal: 100g prášku prý obsahuje 100g Schindele´s Mineralien, další složky: žádné.
        Na balení, stejně jako v reklamách na tento podvodný produkt, je uváděn přesný opak: je to „zdravotnický prostředek, který slouží jako účinný a mnohostranně použitelný zdroj minerálů: Schindeleho minerály jsou jemně mletá kamenná moučka bohatá na minerální látky a stopové prvky, zejména kyselinu křemičitou a železo. Podporují přirozené fungování vašeho těla …“ Navíc se doporučují užívat ke zmírnění potíží zažívacího traktu při průjmech apod. Tedy současně mají fungovat jako střevní adsorbens (nevstřebatelné) a současně jako zdroj minerálních látek (vstřebatelné). Že se jedná o tzv. doplněk stravy, je výslovně v návodu uvedeno. Také složení je podrobně popsáno: Kyselina křemičitá, Křemík SiO2, Si2O3 4023 mg, Hořčík 7,56 mg, Železo 29,98 mg, Vápník 10 mg, Draslík 8,04 mg, Fosfor 0,87 mg, Mangan 0,86 mg, Sodík 0,97 mg, Zinek 0,10 mg, Měď 0,04 mg, Bárium 96 μg, Chróm 37 μg, Nikl 66 μg, Kobalt 57,4 μg, Vanad 9,8 μg, Titan 780 μg, Bor 39 μg, Molybden 6,5 µg / denní dávku (6 g).
        I přes rozdrcení na prášek dle pokynů lunárního kalendáře zůstávají prvky pevně ve svých pozicích trojrozměrné krystalové mřížky, což je dobře zejména v případě Baria, jehož ve vodě a v kyselině rozpustné soli jsou pro lidský organismus silně toxické. Představa, že co je z přírody, to je BIO, tady selhává.
        Selhává však taky SÚKL, jehož posláním je v zájmu ochrany zdraví občanů zajistit, aby se v praxi … používala pouze farmaceuticky jakostní, účinná a bezpečná léčiva, jakostní a bezpečné suroviny pro výrobu a přípravu léčiv…
        Nakonec zůstává otázka, zda by státní instituce neměly lépe zvažovat, co tisknou ve svých informačních tiskovinách, jakkoli se jedná „pouze“ o reklamu. Její zveřejnění je nezodpovědným zveřejněním polopravd, nepravd i vyslovených lží. Dávat tímto šarlatánům punc důvěryhodnosti je vůči veřejnosti – diplomaticky řečeno – velmi nefér.
Reklama