Reklama
 
Blog | Martin Hála

Nové nežádoucí účinky vakcíny proti Covid-19

Byly popsány teprve před několika dny a není náhodou, že to bylo právě v České republice (!) Jedná se vesměs o akutní neurologické a psychiatrické poruchy, těžkého průběhu. Nálezy jsou o to věrohodnější, že se na nich kolektivně podíleli odborníci ze Státního zdravotního ústavu.
Podle národní vakcinační strategie jsou první dávky vakcíny určeny pro seniory v penzionech, pro jejich pečovatele a také pro zdravotníky první linie. Vakcín (ale i jehel a stříkaček) zdá se není nazbyt, a tak se tu objevil nápad, že by zdravotníkům místo potřebných dvou dávek mohla stačit jedna (!) Tato parodie na vakcinaci ovšem zaručí jen zlomek žádoucího účinku, nikoli polovinu, jak by se to mohlo jevit. Lze najít přiléhavější příklad nevědeckosti a amatérismu postupů přicházejících z oficiálních míst?
A tak zatímco se zdravotníci potýkají s organizačním zoufalstvím pověřených osob, supi ze Státního zdravotního ústavu se – namísto distribuce vakcín potřebným – slétli na dodávku 1000 kusů, které si vzápětí navzájem napíchali. Poté, co zjistili, že jim ještě více než polovina kořisti zbývá, pozvali na hostinu i své příbuzné a ti se o zbytek snadno postarali.
Na dotazy novinářů svorně odpovídali, že si nic nepamatují (akutní amnezie), že slyšeli hlasy, že o tom nesmí mluvit (bludy) nebo že neví, jestli stejná příjmení uvedená v očkovacím plánu jsou nebo nejsou jejich příbuzní (vzácná forma dezorientace osobou). Někteří uváděli, že patří do přednostní rizikové skupiny (dezorientace místem nebo osobou). Někdo se bojí promluvit s kýmkoli (sociofobie), někdo by rád mluvil, ale nejde mu to (afázie).
Komplikace jsou to závažné, téměř invalidizující. Avšak při troše dobré vůle a obyčejné lidské slušnosti se jim dá téměř stoprocentně předejít.
Reklama